Slipe gulv selv; slik gjør man det

Hele helgen har gått med til sliping av gulvet i leiligheten, og takket være veldig tålmodige naboer klarte vi å bli ferdig søndag kveld. Det er veldig bråkete, støvete og slitsomt arbeid, men ikke vanskelig og det tar ikke uoverkommelig lang tid.

Her kan du lese om hvordan man etterbehandler og oljer gamle tregulv etter sliping.

Stuen

Tid: ca 2 døgn på 60 kvm

Utgifter: 485 kr pr døgn for stor gulvsliper, 300 kr for kantsliper + det man trenger av slipebånd, støvposer og verneutstyr. Vi brukte ca 3000 kr på alt utstyr.

1. Leie/kjøp av utstyr:

Vi leide utstyr hos Coop Bygg! Lagunen. Endte opp med å leie stor gulvsliper, med rikelig med 40, 60 og 100 slipebånd og kantsliper med kort nebb med 40 og 100 slipepapir.

I tillegg må man kjøpe engangsstøvposer til begge maskinene, fordi de ikke har vanlige tøyposer man kan tømme underveis. Disse posene er svindyre, og etter mange forsøk på å tømme dem og bruke dem om igjen, fant vi ut at det letteste er å støvsuge dem tomme! Det beste er absolutt tøyposer, hvis det er tilgjengelig.

Vi måtte tilbake og bytte kantsliperen på lørdagen, fordi kantsliperen med kort nebb ikke kommer inn under kjøkkenskapene.

I etterpåklokskapens ånd kan jeg anbefale å leie utstyr på Coop på grunn av prisen. Vi kjøpte alt for mye slipepapir og bånd, man bruker ikke mye av det (som vil si at vi brukte 2 x 40, 2 x 60, og 2 x 100 slipebånd) mens vi hadde kjøpt inn hvertfall 10 av hver på oppfordring av butikkdamen. Heldigvis kan man levere inn og få tilbake pengene. Et annet tips kan være å ikke leie utstyr på en fredag hvis du bare trenger 2 døgn. Fordi man ikke kan levere inn på søndagene må man betale for et ekstra døgn frem til mandag, selv om man leverer inn utstyret ved åpningstid på mandagen.

Ikke glem gode støvmasker, ørepropper/støyvern og støvbriller, og ha en lang godkjent skjøteledning og en god støvsuger tilgjengelig!

2. Riving av laminat og vinyl:

I to av rommene var det lagt laminatgulv, og i følge selgeren skulle det være furugulv under. Så vi tok sjansen og dro det opp som om det skulle vært innpakningspapir.

Det var litt skummelt å rive opp gulvet, når man ikke vet helt sikkert at det er fint gulv under der.

 

Under laminatet lå det vinylbelegg limt på plater.

Heldigvis var det fint gulv under!

Heldigvis var det fint gulv under!

3. Grovsliping:

I alle rommene, bortsett fra stuen og kjøkken, var gulvene veldig grove og «buklete». Vi begynte derfor med 40 papir. Ingen av oss hadde gjort dette før, så i begynnelsen var vi veldig forsiktige, så vidt nedpå med valsen. Etterhvert ble vi tryggere og det mest effektive er å slippe valsen helt ned mens man beveger maskinen litt fremover og bevege seg med museskritt bortover. Da slipper man å måtte gå over om og om igjen. Man må aldri holde maskinen i ro mens valsen er nede, da graver den en renne i gulvet!

Etter en prøverunde med sliperen. 

Gulvbordene hadde buet seg veldig, så det måtte mye sliping til før overflaten var jevn og fin.

Det var litt skummelt i begynnelsen, og så ble det veldig gøy!

 

Her sliper vi i gangen.

Før og etter grovsliping.

4. Finsliping:

I det første rommet gikk vi først over med 40 papir, deretter 60 og tilslutt 100. I de andre rommene med grovt gulv gikk vi rett fra 40 til 100 for å spare tid, og fordi det ikke var nødvendig med tre runder. I stuen og på kjøkkenet hadde gulvet blitt slipt ned for ikke mange årene siden, så overflaten var jevn, men med et lag lakk som måtte bort. Disse rommene gikk mye raskere å slipe. Der gikk vi rett på 60 papir og avsluttet med 100.

Slik så det ut etter «100» papir på soverommet.

 

Gulvsliping i stuen.

Før og etter stue- /kjøkkengulvet, som var slipt og lakket noen år tilbake. 

5. Kantsliping:

Når man er ferdig med gulvet gjenstår fortsatt kantene, der den store maskinen ikke kommer til.

Kantslipemaskin med langt nebb.

Kantslipingen er ganske slitsomt arbeid, fordi man har en dårlig arbeidsstilling, maskinen «drar veldig» og man står med ansiktet helt nede i støvskyen. Men når man har holdt på noen minutter finner man seg en stilling som fungerer og kommer inn i en fin flyt. Det letteste var å begynne med 40 papir (også i rommene med jevnere overflate) og gå over med 100 tilslutt.

Siste innspurt i det siste rommet.

6. Hjørnene:

Kantsliperen kommer ikke helt inn i hjørnene, så her må man bruke trekantsliper. Coop Obs! leide ikke ut slike maskiner, så vi prøvde oss på å gjøre det for hånd. Resultatet ble så som så, så i dag går jeg til innkjøp av min egen trekantsliper, den kan vel komme til nytte senere også.

Gulvsliping11-kopi

7. Vasking med «Gulvrens»:

Før man kan fortsette med lakking, oljing, luting eller den etterbehandlingen man ønsker, må man rense gulvet nøye. Gulvet støvsuges selvfølgelig, og deretter påfører man utblandet Gulvrens (vi brukte den fra Tresterner) med klut og skrubber skikkelig. Gjør dette et par ganger. Og vask over med rent vann. Så må gulvet tørke opp skikkelig før etterbehandlingen starter.

God gammeldags gulvvask må til!

Så da var alt gulvet slipt ned og vi har nydelig, orginalt tregulv i hele den fine leiligheten vår. Det var kjempedeilig å bli ferdig med den støvjobben så raskt!

Nå skal jeg i gang med å olje alt gulvet med hvitpigmentert olje, er visst litt av et prosjekt det også.

Sliten og endelig ferdig!

9 Comments on “Slipe gulv selv; slik gjør man det

  1. Tak kfor fin guide – kom godt med da jeg skulle slipe gulvet på et av rommene i huset. lærte det jeg trengte her 😉

  2. gleder meg til helga, da skal jeg i gang med sliping av tregulv i det gamle huset vi har kjøpt. men der sitter det fortsatt igjen maling og lim etter gulvbelegg og plater, Skal bli spennende!

  3. Pingback: Olje gulv selv; slik gjør man det |

  4. Hei! Takk for kjempefin guide – helt gull når man skal pusse opp selv men ikke har særlig mye erfaring.

    Jeg lurer på hvor vanskelig det var å styre valsen/maskinen? Var den tung og uhåndterlig, eller gikk det fint? Er litt «nervøs» for å ta fatt på samme type arbeid selv, men har veldig lyst. 🙂

    På forhånd, takk for svar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.