Lag deg en hengekøyestol, for svingende!

Finnes det noe mer behagelig enn å slenge seg opp i en deilig gyngende hengekøyestol med en bok og et pledd? Da kan det være det samme om det er sol eller regn, her lukter det palmesus og karibisk stemning lang vei. 

Under får du oppskriften på hvordan du kan lage din egen hengekøyestol til balkongen eller lesekroken i stua.

Hengekøyestol ferdig 1 Hvis du er på utkikk etter en mindre svingende sitteanordning, anbefaler jeg deg å sjekke ut innleggene om betongkrakken, pinnestolene, hagesofaen eller lenestolen min!

Dette trenger du:

  • 3 m (eller mer) kraftig stoff.
  • 110 cm rundstokk.
  • 5-6 meter tau 7mm tykt.
  • Verktøy: Symaskin, strykejern, knappenåler, saks, kritt/penn, sag, bor 7-8mm.

Tid: 2-3 timer.

Pris: Ca 400 kr for stoff, rundstokk, tau og kroker.

Slik gjør du det:

1) Brett stoffet. Stoffet må minst være 3 meter dersom du skal ha det dobbelt, slik at du får mønster både på innsiden og utsiden av stolen. Dersom stoffet ditt er like fint på vrangen kan du droppe å legge det dobbelt, og du klarer deg med minimum 1,5 meter.

Brett stoffet på kortsiden (på tvers) og sørg for at de hjørnene ligger kant i kant. Brett så stoffet på langsiden (på langs) og legg det kant i kant. Fest stoffet med knappenåler slik at det ikke sklir fra hverandre. Stoffet skal nå ligge firedobbelt, med åpning ned og mot venstre.

2) Klipp stoffet.

Klippelinjer

Se på bildet over for beskrivelse av klippelinjene. På kortside A setter du et merke 20 cm inn fra kanten, på kortside B setter du et merke 15 cm inn. Mål opp 60 cm fra kortside B langs langside C (siden uten brettekant), og sett ett merke.

Legg rundstokken mellom merket på side A og side C, og strek opp en rett linje. Gjør det samme mellom merkene på B og C. Det er de røde stiplede linjene på tegningen. 

Klipp langs linjene du har tegnet. Du skal klippe gjennom fire lag stoff. Pass på at stoffet ikke forskyver seg når du klipper.

KlippetBrett ut stoffet på langs. La stoffet fortsatt være brettet på tvers, slik at du får mønster på begge sider av stolen.

3) Sy kantene på kortsiden. Begynn på siden med åpen kant, med å brette kanten 1 cm inn og stryk bretten flat med strykejern. Brett over 1 cm til og sy to sømmer langs kanten. På den andre kortsiden, med brettekant, trenger du bare å brette én gang 1 cm og sy to sømmer.

Brette

Sy

4) Brett kantene på langsidenBegynn i et hjørne med å brette hjørnet ned 4 cm. Stryk flatt. 

Brette hjørnerBrett inn kanten 1 cm langs hele langsiden, og stryk flatt. Brett hjørnet på den andre siden når du kommer dit. Så bretter du kanten inn 3 cm. Fest med knappenåler og stryk kanten. Lag en liten fold av det overflødige stoffet når du kommer til den lille spissen (der du hadde merket av på langside C), slik at kanten ligger jevnt.

Gjør det samme på den andre langsiden.

5) Sy langsidene. Du skal lage en lomme som tauet kan føres gjennom. Derfor skal du sy ytterst på kanten når du fester brettekanten, og du skal ikke sy igjen endene. Sy to eller tre sømmer langs kanten på bretten. Bruk solid tråd og søm. 

DSC_0155

6) Sag rundstokken. Rundstokken sages på 110 cm. Lag stokken kortere dersom du vil ha en smalere og dypere hengekøyestol.

DSC_0148

7) Bor hull. Sett et merke 5cm og 10cm inn på stokken på hver side. Bor hull på 7,5mm (eller det som passer tauet du har valgt) tvers gjennom stokken.

DSC_0149

DSC_0151

8) Tre tauet gjennom. Klipp av den harde biten på tauenden og teip med maskeringsteip. Det gjør det enklere å føre tauet gjennom stokken og stoffet.

TreDu trenger mellom 5 og 6 meter med tau, men ikke klipp av tauet før du er ferdig og helt fornøyd med høyden på stolen.

 

Beskrivelse hengekøyestolSe tegningen over for beskrivelse av hvordan du trer tauet gjennom stokken og stolen. Det kan være litt vanskelig å beregne akkurat hvor langt tauet skal være før du knyter. På min stol hadde jeg ca 140 cm fra hull, gjennom stolen og opp til hull igjen. Så hadde jeg 70 cm over stokken opp til knute og løkke. Dette ga en fin sittehøyde når takhøyden er ca 250 cm.

Knyte

I løkken, som stolen skal henge i, kan du legge inn en ”kause” for å forsterke tauet. Fest karabinkroken til denne løkken.

Løkke

9) Smelt tauenden. Bruk lighter til å smelte tauendene forsiktig slik at de ikke fliser seg.

10) Heng opp stolen. Bruk en solid takkrok og egnet plugg når du henger opp stolen.

Hengekøyestol ferdig 2Dette innlegget er også delt på Bonansa.no

Lykke til!

2 Comments on “Lag deg en hengekøyestol, for svingende!

  1. Fantastisk oppskrift! <3 Så utrolig kreativ og flink du er!
    Har du et anslag på ca maksvekt på denne herligheten?

  2. Takk for det. Akkurat denne er testet med ca 100 kg, men det kommer nok helt an på feste i taket og styrken på tau og staven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.