Dyrk din egen avokadoplante!

Hurra! Avokadoplantene mine har bursdag!

De er nå ett år gamle og har blitt 50 cm høye.

DSC_0214

Når avokadoplanten får kost seg lenge nok i det deilige tropiske klimaet i Sør-Amerika blir den til et tre på opp til 20 meter. Etter 5 år begynner treet å gi frukt.

Nå skal det nok noen veldig drastiske klimaendringer til før avokadoplantene mine kan trives utendørs her i Norge, men de er ganske fine å se på i vinduskarmen også.

Hva trenger du?

– Avokado

– Tannpirkere, 3 stk til hver stein.

– Små vannglass.

– Vann

Slik dyrker du avokadoplante; steg for steg.

1. Kjøp en avokado.

Det bør helst være en økologisk avokado for at du skal være sikker på at den ikke er blitt behandlet med noe guff som kan hindre steinen fra å spire.

Forresten; kjøp flere avokadoer, så øker du sjansen for å lykkes med spiringen. Jeg fikk 3 av 4 steiner til å spire.

2. Del avokadoen i to uten å skade stenen for mye. 

Gæfle avokadokjøttet og skyll steinen grundig, alt fruktkjøttet må vekk for å forhindre at det blir mugg.

3. Stikk tre tannpirkere inn i steinen. 

Stikk dem inn fra hver sin kant rundt «magebeltet» på steinen. Steinen er ikke helt rund, den har en tupp/spiss på den ene siden og er litt mer butt på den andre siden. Den butte siden skal ned i vannet. Du kan gjerne stikke dem litt ovenfra og nedover, slik at steinen bli hengende litt nedenfor kanten på glasset (se under), så slipper du å mått fylle glasset helt til randen.

DSC_0543

4. Heng steinen i et glass med vann. 

Minst 1/3 av steinen må dekkes med vann.

5. Skift vann og skyll av steinen i friskt vann annenhver dag. 

Ikke bruk for kaldt vann. Du øker sjansen for at steinen spirer og trives dersom du tilfører steinen masse oksygen ved å skifte vann og fjerne algebelegget på steinen og i glasset, så ofte som mulig.

6. Spiring.

Etter ca 4-6 uker skal steinen sakte sprekke opp på langs. DSC_0546Etterhvert kan du se at det kommer ut en grønn spire som strekker seg oppover, og en rot som går ned i vannet. I tillegg kommer det brune skallet på steinen til å flasse av.

DSC_0486

 

 

DSC_0482

7. Sett planten i jord.

Når spiren har fått noen blader, og roten har blitt stor og sterk, kan du plante avokadoplanten over i en potte med jord.

Bruk en potte med minst 10 cm diameter, og næringsrik jord. Lag et stort hull i jorden og sett roten ned. Begynn så forsiktig å fylle på med jord rundt roten, vær veldig forsiktig så du ikke knekker roten. Fyll opp jord til ca midten av steinen.

DSC_0221

8. Sett planten et lunt sted med mye lys, og gi den rikelig med vann. 

9. Toppe planten.

Det skal være lurt å toppe planten over 3 eller 4 bladet, for å få den til å lage flere grener. Da kniper man av det øverste toppskuddet av planten, og lar de nederste bladene være. Man kan være nødt til å gjøre dette flere ganger før planten velger å lage grener.

10. Potte om.

Avokadoplanten vil ha større potte og mer jord etterhvert. Du vet at den vil ha mer plass dersom røttene kommer ut av hullet under potten, eller hvis planten ser ut til å slutte å vokse. Det er vanlig at den vil ha større potte ca. en gang i året.

Lykke til!

DSC_0217

42 Comments on “Dyrk din egen avokadoplante!

 1. Bare som en test så planterte jeg to stener avokado rett ned i jord blandat med lekakuler. Etter fem uker kom til min store overraskelse det første skuddet opp og etter noen dager kom det neste. Nå har det gått tre måneder og planten er 28 cm høy og ser ut til å trives helt utmerket. Det her var mye enklere enn det jeg trodde og morro er det jo med alt som vokser.

  • Hadde du lekakuler i bunnen eller blandet sammen med jorden? Og hvor dypt ned i jorden plasserte du steinen?

   • Hei! Ja, det er sikkert lurt å ha en form for drenering i bunn av potten, men så lenge det er en potte med hull i bunnen går det også bra uten. Jeg plasserer steinen og røttene slik at røttene er dekket av jord og ca 1/3 av steinen er nedi jorda. Etterhvert vil røttene få godt feste og stilken bli så tykk av steinen «faller av». Lykke til!

  • Hei. Jeg lar jorda tørke litt ut mellom hver vanning. Jeg pleier å vanne dem når de begynner å se slappe ut, og da har jeg i godt med vann til jorden blir mettet.

 2. Hei! Jeg prøvde ut dette i juli 16, og nå er den blitt 30-40 cm høy! Men jeg ser at den har slike små «kryp», hvite, tynne og små dyr i jorden. Hva gjør jeg for å bli kvitt desse, og hva er det?

  • Så flott at du har fått til en plante. Har ikke hatt den type insekter som du beskriver, så vet ikke helt hva det er eller hvordan du blir kvitt dem. Kanskje du bør høre med en blomsterbutikk for å få hjelp?

  • Jeg har også fått en fin avokado, er nå ca 30 cm høy. Men disse krypene har jeg opplevd 2 ganger på 2 avokadoplanter. Lurer på om det kan hjelpe å bytte jord?!

   • Så flott at du har fått til en bra plante. Jeg er usikker på hvilke krype det er snakk om, så kan bare anbefale deg å ta kontakt med en blomsterbutikk og få råd der. Det kan godt hjelpe å skifte jorden. Å vanne fra skål kan også hjelpe, for da blir det ikke et like gunstig og fuktig miljø i den øverste jorden. Noen har tipset meg om å strø kanel oppå jorden, men det er mot bananfluer. Håper det går i orden!

  • Bland en kork salmiakk i 1L vann og vann alle blomstrene med denne blandingen, så blir du kvitt de hvite larvene ?

  • Ser dette er et gammelt innlegg, men kan være nyttig svar uansett. Ta en skvett original grønnsåpe og vann i en spray flaske. Dusj plantene med dette. Da vil de små dyrene forsvinne og grønnsåpe er helt ufarlig for plantene 🙂

 3. Hei, jeg har en plante som er 11 mdr som nå er 160 cm høy og den har fått 4 greiner. Plantet om flere ganger og står nå i en 22 cm potte. Den får 0,5 liter vann om morgenen hvis det er lovet sol, vokser som et uvær !? Den står i et sørvendt vindu fra gulv til tak og får derfor masse lys og sol.

  • WOW! Det høres ut som at du har skikkelig grønne fingre.

  • Hei Karsten og Selvlaget! Jeg har en avocadoplante som må pottes om; hva slags jord bruker man i den store potten, og hvordan potter man om en slik plante? Har aldri gjort det før:)

  • Planter trives bedre om de lever på en våt/tørr syklus. Det er en generell misoppfatning av planter skal vannes daglig, og at vi mennesker vet når en plante er tørst. La mediumet «tørke ut» (ikke helt knusk da dette kan «ødelegge» torv og mediumet du gror i, og mediet blir nærmest hydro-fobisk når du vanner neste gang.) mellom hver vanning, og planten bli litt slapp. Den henter seg inn fort når den får nok/litt vann. Over-vanning (for ofte) er ikke no bedre enn å vanne for sjelden, da røtter også trenger oksygen, det får de ikke tilstrekkelig ved daglig vanning. Just saying!

 4. Tusen takk for supert innlegg, jeg skal plante min spirende avokado i jord i dag 🙂

 5. Hei!
  Her så det ut som det var mange flinke folk, med grønne hender!
  Jeg har en avokadoplante (plantet fra avokadostein) som har spirt i to høye flotte stilker. Men jeg har problem med at den får blad på toppen, og når nye skudd skal komme til, så faller de gamle av. Altså den holder ikke på bladene og lager ikke grener, noe som gjør treet veldig høyt og skjørt.

  Er det noen som har tips til om det kan snittes eller en måte som kan «lure» planten til å ville lage grener?
  PS: jeg er helt ny på planting 🙂

  • Hei. Jeg har toppet mine planter slik at de setter grener. Men tror det bør være noen blader igjen under det punktet man topper, ellers blir det jo bare en stilk igjen… Hvordan ser bladene ut før de faller av? Kanskje treet trenger næring eller mer/mindre vann?

 6. Hei, jeg har har 12 avokadoplanter. Startet med de første i april 2016. Over juleferien har jeg ikke hatt mulighet til å vanne 4 av de, bladene er helt brune og inntørket. Stammen er fortsatt grønn. Jeg satt alle i badekaret og vannet de helt mens de stod i plastikkpottene, håper det fortsatt er håp for de. Her om dagen pottet jeg om alle til større potter med 1/3 lekakuler, 1/3 så/kaktus jord (ville egentlig kjøpe kokosjord, men det var det eneste de hadde) og resten med plantejord. De 4 plantene har ikke stoppet å dø, nå har jeg klippet av det brune øverst sånn at det ikke skal spre seg nedover «stammen». Noen av de andre plantene har begynt å bli brune rundt kanten av bladene. Plages også litt av små svarte fluer, vet ikke hvordan jeg skal bli kvitt de. Tror kanskje de er med på å ødelegge for plantene.

 7. Hei . Plantet avokado sten for ca.6 mnd. siden, den er kun 25 cm og vokser nesten ikke.
  Hva kan jeg gjøre? ingvald

 8. Planta en slik som har vokst ca 50cm på en måned. Tok flere måneder før den begynte å spire. Det er en lang stamme med 8-10 blad på de øverste 6-7 centimetrene så den kan vel ikke klippes ned enda.. mulig været er årsak til den hurtige veksten for det har vært sol omtrent hver dag siste måneden

 9. Et spørsmål… Når har man egentlig en avokado som man kan spise?? 😀

 10. Hei og hopp! Har en avocado plante som henger veldig i bladene på toppen. Har ikke prøvd å knippe av toppen enda. Den har hatt en stilleperiode, men har nå skutt i været. Er det derfor bladene henger sånn? I tillegg har de ‘krøllet’ seg innover, og lurer på om dette kan være udyr? Ser ingen med det blotte øyet.

 11. tips la den kun stå i vann bedre resultat

 12. Pingback: Prosjekt Avokado - Del 1 - hamarfrue.no

 13. Hvor ofte vanner du den etter at du har satt den i jord? Og hvor mye vann tar du??

 14. Nå har jeg byttet jord og gitt planten min større potte. Den har blitt høy og fin.
  Det står at en skal toppe planten, slik at den danner grener. Vel det skal jeg gjøre. Er det noen som har prøvd å ha planten ute om sommeren?
  Lurte på å sette den ut, men må vente til det blir litt varmere om natten, selv om vi snart er mitt i juni. Jeg har nå satt den i en selv vannings potte.

 15. Jeg har bittesmå grå «larver» langs hele innsiden av potten på min avokadoplante. De er langt under 1 mm lange. Vet du hva det kan være?

  • Hvitløksfedd i jorda – eneste som har hjulpet meg når fluene har tatt seg til rette i jorda ???

 16. Hei! Jeg har fulgt oppskriften din, og har nå en avocadostein med tredobbel rot og et skudd oppover. Skuddet er ca 3 cm, rota er 8-10cm på det lengste. Hvor stort bør dette være før jeg planter over i jord? Takknemlig for svar ? Hilsen aldri plantet avocadostein før.

 17. Hvorfor så komplisert? Det er bare å stikke en avokadostein i en potte med jord og vanne jevnlig. De spirer raskt med den enkle metoden. Mine avokado-planter er nå ca 2 år og 120cm høye, vokser raskt. Trenger jevnt med vann og mye lys, gjerne sol.

 18. Hei.
  Jeg plantet min for ca 4 år siden, og den rager nå 225 cm. Dvs at det ikke er langt igjen til taket, og den øverste delen får dårlig med lys. Vet du om man kan beskjære planten?

  • Ja, du må bare knipe av/»toppe» i den høyden du ønsker å ha planten. Den vil lage nye skudd ut fra der du har knepet. Bare sørg for at det er flere blader igjen etter at du kniper av.

 19. Hei! Fulgte oppskriften din på hvordan dyrke avocado fra stein, og nå er Avocado-treet mitt blitt over 2 meter. Har fått 2 stilker med blomster. I formiddag åpnet en blomst seg noen timer, før den lukket seg igjen. Hvordan ser en forskjell på hann og hunn-blomster?

  • Det hørtes helt fantastisk ut. Jeg har aldri klart å få blomster på mine, så her har du virkelig klart det. Aner ikke hvordan man ser forskjell på dem dessverre. Masse lykke til med planten din!

 20. Min avokadoplante er blitt ganske høg, og må nok toppes. Er det noen her som har erfaring med å få den avklipte toppen til å rote seg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.