Trekk om sofaen selv; slik gjør du det!

For noen år siden kjøpte vi oss en brukt 3-seter sovesofa med puff (Karlstad) fra IKEA. Den er fortsatt i god stand, men mørkebrun passer ikke så godt inn i de fargene vi har brukt i leiligheten og stoffet er litt slitt. Man kan jo alltids kjøpe nye trekk til ikeasofaene, men jeg har trukket om sofaer før, så tenkte jeg skulle prøve å gjøre det igjen. Dessuten koster jo nye trekk til disse sofaene noen tusenlapper.

Trekke sofa23

Pris: 

Ca 900 kr i stoff og tråd. Kjøpte 7 meter, men kunne godt hatt et par meter til, så hadde jeg hatt nok til puffen også.

Tid: 

Overraskende lang tid. Kanskje 20-30 effektive timer fordelt på 3-4 dager. Har tidligere brukt mindre enn en dag på enklere sofaer uten så mange ulike deler, og da har jeg brukt stiftemaskin til å feste stoffet til rammen.

1) Legg en slagplan

Finn ut hvordan sofaen er bygget opp, og legg en plan for hvordan du skal fordele og sette sammen stoffet. Denne sofaen har to løse ryggputer og to seteputer som er festet til hverandre og en madrass med glidelås, og en skuff som kan trekkes ut. Alle delene skal ha trekk.

Jeg hadde bare 7 meter med stoff, som jeg innså at var litt i knappeste laget. Derfor innebar slagplanen å finne den mest økonomiske måten å klippe opp stoffet på, slik at jeg fikk nok til alt. Og det gikk akkurat! Satt igjen med kun noen cm til overs.

2) Klipp opp alle stoffbitene

Mål opp hvor store stoffbitene skal være.

Klipp opp.

Sjekk at du har stoffbiter til alt.

3) Sett sammen på vrangen

For å finne ut hvordan man skal forme og sy stoffet slik at det passer perfekt til sofaen legger du stoffet på vrangen og merker/fester med knappenåler.

Hjørnet på sitteputene.

Hjørnet mellom ryggen og armlenet.

4) Sy, sy og sy

For å slippe å sette på borrelåser og glidelås i det nye trekket, så sydde jeg det nye stoffet fast i det gamle.

Sy en ekstra søm på rettsiden så tåler det mer, og det ser finere ut.

Alle delene sys sammen, og da blir det ganske mye stoff i en klump og litt fullt på sybordet tilslutt.

Fullt kaosprosjekt i stua.

Ferdige puter.

5) Fest trekket på sofaen

Jeg har tidligere stiftet sofatrekk fast på rammen med kraftig stiftemaskin. Men på denne sofaen var trekket avtagbart, og det var festet med borrelås. Jeg sydde derfor det nye trekket fast på det gamle og fikk derfor utnyttet borrelåsene som allerede var der.

Nytt trekk festet til gammelt trekk.

6) Nye sofaben

De selger forskjellige ben til Karlstadserien på Ikea, og for at sofaen skulle føle seg ekstra ny og fin fikk den nye aluminiumben.

Nye ben!

7) Voila! Ny sofa.

 Lykke til!

17 Comments on “Trekk om sofaen selv; slik gjør du det!

 1. Pingback: Trekk om en puff; slik gjør du det! | Selvlaget

 2. Pingback: Bygg en utesofa; Slik gjør du det! | Selvlaget

 3. Flink du e!
  Har tenkt å trekke om vårres sofa, så dette va midt i blinken 🙂 men jeg lurte på hvor du har kjøpt stoffe?

 4. Kjempefint! Hvilket stoff er det? Har prøvd å lage sofatrekk selv, og ble ganske fint, bortsett fra at jeg ikke husket på å krympe/vaske stoffet først, så det nye trekket er litt for lite.. Så det er kanskje et tips du kan legge til på bloggen!

  • Takk for det! Godt tips å vaske stoffet først. Mitt stoff er et vanlig møbelstoff fra Stoff og Stil. Jeg vasket det ikke først, så da skal jeg være forsiktig hvis jeg må rense trekket senere!

 5. Pingback: Bygg en utesofa; Slik gjør du det! |

 6. Pingback: Trekk om en puff; slik gjør du det! |

 7. Så utrolig bra det ble! Jeg drømmer om å trekke om min Karlstad sofa i velur/ fløyel og har stoffet. Er dette noe du gjør for betaling? Ble veldig inspirert av deg, men jeg er ikke så flink til slike ting, så er redd resultatet vil bli veldig dårlig!

  • Takk for det! Jeg har dessverre ikke tid til å hjelpe deg med å trekke om sofaen din, men jeg lover deg at du kan helt fint få det til på egenhånd. Det er litt jobb, men dersom du har den vanlige Karlstadsofaen (ikke sovesofa) så er det ikke så veldig komplisert. Begynn med hoveddelen; sy til stoffet langs kantene og hjørnene på sofaen og stift stoffet fast under. Så syr du trekk til putene hver for seg. Bare ta kontakt dersom du trenger noen råd! Lykke til 🙂

 8. Flotte og inspirerende instruksjoner, takk. Jeg skal i gang med et sofaprosjekt men har ikke erfaring med å sy. Du skriver «For å slippe å sette på borrelåser og glidelås i det nye trekket, så sydde jeg det nye stoffet fast i det gamle.» Har putene dermed dobbelt trekk?

  • Ja det stemmer. Det nye er sydd over det gamle trekket. Lykke til med prosjektet ditt!

   • Takk, jeg fikk noe å tenke på nå 🙂 Fikk ellers et overslag på å sy putene (5 i rygg og to i sete) hos en syer (ikke møbeltapetserer). Det kom på ca 6 000,- så her må nok far forsøke seg med symaskinen ja.

    • Meg igjen, nå tror jeg at jeg forstår: Først syr du helt nytt trekk. Deretter legger du det gamle inni i det nye og syr dem sammen? (Burde kanskje postet dette anonymt – haha)

     • Ja du syr et helt nytt trekk og fester dette på det gamle. Det er ikke så viktig hvis det er en helt ordinær sofa, men siden min sofa var en sovesofa og derfor hadde glidelåser som koblet sammen putene med madrassen under, så valgte jeg å sy det nye utenpå det gamle:) du kan selvfølgelig også bare sy i en helt ny glidelås/borrelås i det nye trekket. Og hvis det ikke er viktig å kunne ta av trekket for rens, så er det bare å sy hele veien rundt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.