Pendellamper; Slik lager du dem selv!

Vi hadde behov for litt ordentlig belysning over spisebordet og sofaen i stuen, så bestemte meg for å lage lampene selv.

DSC_0522

Hva trenger du?

Lampeledning

 

 

 

Pæresokkel/lampeholder

 

 

 

 

Stor pære

 

 

 

 

 

Stoffbånd/tubebånd

 

 

 

 

+ kroker, ledningsfester, skrujern, avbitertang og det du trenger for å henge opp krokene. Du trenger også bryter og støpsel dersom du ikke skal få strøm fra takpunktet.

Pris:

Du får tak i alt du trenger av utstyr på clas ohlson, pærene koster 70 kr, pæresokkel/lampeholder 25 kr. Tubebånd får du tak i på stoffbutikker, jeg fant på stoff & stil i ulike farger og mønstre, til rundt 20 kr for 3 meter.

Tid:

Et par timer

Slik gjør du det; steg for steg

1) Mål opp lengden på ledningen

Du må finne ut hvor lang ledning du trenger. Bruk en tråd til å teste ut hvordan du vil at ledningen skal henge. Dersom du skal bruke strøm fra stikkontakt, må du regne med mer ledning, den skal jo rekke helt ned til gulvet. Tubebåndende er «bare» 3 meter pr pakke, så det er ikke nok til å kle ledningen fra gulvet. Da kan man enten bruke flere pakker med tubebånd, eller bare ha bånd på deler av ledningen. Det er finest når man har litt ekstra bånd slik at det kan rynkes sammen litt.

2) Tre på tubebåndet på ledningen

3) Fest pæresokkelen/lampeholderen på den ene enden av ledningen

Det er ikke vanskelig å koble ledningen til lampeholderen. Du må bruke avbitertangen til å fjerne bare den ytterste hvite isolasjonen først, så dele de to små ledningene fra hverandre (evt 3 ledninger dersom det er jordledning), og deretter ta bort noen mm med isolasjon på de små ledningene. Så skal de små ledningene inn i hvert sitt «hull» og festes med skruene.

Kan anbefale denne og denne siden for gode beskrivelser av kobling av el, med tegninger og bilder. Dette klarer du fint!

4) Heng opp lampene slik du vil ha dem

Over spisebordet hang vi opp 4 kroker til de 3 lampene. Da kan vi flytte på dem avhengig av hvor stort bord vi skal ha. I tillegg skjulte vi ledningene, med en hvit ledningsskjuler.

Over sofaen bygde jeg en slags svingstang av tre runde stokker, satt sammen i trekant, og festet til veggen med rørfester (som man finner i røravdelingen på clas ohlson). Her er det bare å slå seg løs i et kreativt utbrudd, og bygge og snekre noe morsomt! Min versjon kan svinges slik at man får lys der man trenger det.

Jeg borret hull som jeg trakk lampeledningen gjennom og monterte på bryter og støpsel.

5) Skru av strømmen(!) og koble lampen til takpunktet. 

Se på de sidene jeg linket til over for beskrivelse. Og hvis du har brukt bryter og støpsel er det jo bare å koble i stikkontakten og skru på.

6) Kos deg med nye lamper!

Lykke til!

PS! Har fått en kjempesøt lampe av min bestemor, og jeg brukte tapet til å lage ny lampeskjerm.

16 Comments on “Pendellamper; Slik lager du dem selv!

 1. Hei. Jeg skjønner ikke hvordan du har koblet de tre ledningene sammen i taket? Hjelp?

  • Hei!
   Jeg har samlet de tre lampeledningene i en ledningsskjuler som man klistrer fast i taket. Dersom du lurer på hvordan du kobler på strøm og hva du har lov til å gjøre selv, kan du se på denne videoen . Lykke til! 🙂

   • Takk for svar. Jeg lurer ikke på hvordan man kobler ledningene fra èn lampe til strøm. Jeg lurer på hvordan du har koblet ledningene til de tre lampene sammen til èn ledning som igjen er koblet til strømmen i taket? For det er vel det du har gjort? Hvis ikke – hvordan får du strøm til de tre pærene du har laget ei lampe av?

    • Hvordan du kobler herligheten til strøm er litt avhengig av hvordan det ser ut hos deg. Det er viktig å holde seg på riktig side av loven når det kommer til hva man har lov til å gjøre selv, og hva elektriker må gjøre for deg! Her kan du lese mer om det: http://www.dsb.no/no/Ansvarsomrader/EL-sikkerhet/Lavspenningsanlegg1/Hva-kan-privatpersoner-gjore-selv-pa-det-elektriske-anlegget/
     Hvis du vil koble sammen de tre ledningene til en, ville jeg rådført meg et sted de selger utstyr til dette slik at du vet at du får riktig løsning for din bolig 🙂 Det letteste og sikreste er å koble på bryter og stikkontakt.

     • Hei igjen. Du skriver at det letteste er å koble på bryter og stikkontakt til lampen med tre ledninger. Hvis jeg forstår deg rett. Da må man ha hele tre støpsler til denne lampa. Det blir tungvint for meg. Hvordan har du løst denne koblingen i taket på din trippelpære-lampe? Har du foto av dette også? Det blir lissom ikke gjennomført diy hvis ikke en slik viktig detalj er med.

     • Hvordan det skal kobles i detalj er ikke en del av mitt blogginnlegg. Det handler om hvordan man lager selve lampen. Derfor viser jeg til forskrifter slik at folk selv kan vurdere om de skal koble selv eller om det må gjøres av en fagperson. Jeg beklager dersom du opplever det som lite gjennomført DIY og håper du finner ut av det!

 2. Jeg prøver å finne utav det. Det er derfor jeg spør hvordan dere har løst dette. Du går i detalj og lenker til hvordan man skal koble til strøm men så lenge det ikke gjelder den «trehodede» greia har du ikke vist meg hvordan man lager akkurat den lampa. Det du har vist er hvordan man henger tre pærer i taket. Uten lys. Jeg prøver å komme med rimelig konstruktive spørsmål og skjønner ikke helt hvorfor det ikke er greit å vise hvordan dere har løst dette. Eller lenke til et sted hvor man kan se løsningen.

  Kan hende du mener du bare har laget en diy for å henge tre pærer i taket. Det er ikke noe jeg kan bruke. I utgangspunktet en glitrende ide, men når man først lager en diy er det kjekt om den viser hvordan man faktisk bruker den. Hvis du ikke _vil_ vise hvordan dere har koblet så er det kjekt om du kan lenke til et sted på nett. Jeg spør deg om hjelp. Fint om du vil hjelpe. Jeg har tidligere prøvd å finne ut av dette og ble forventningsfull og glad da jeg fant din diy. Men, som sagt…

  • Som nevnt tidligere foreslår jeg at du spør der du handler utstyr, feks clas ohlson, slik at du finner en løsning som passer deg. De kan helt sikkert hjelpe deg 🙂

  • Jeg tror du lurer på det røret der det er tredd tre ledninger inni, så det ser ut som om det er én leding som blir til tre. 🙂 Du får fatt i sånt på Clas Ohlson og bitema, jeg spurte bare etter sånn ledning som man trer ledninger inni. Den er åpen hele veien, og smetter liksom rundt ledningene.

  • @Anke Tusen takk – det var matnyttig! Det er selvlaget så det holder for meg. Akkurat hva jeg spurte etter! Takk igjen!

 3. Pingback: Taklampe i bomull; slik lager du den selv! | Selvlaget

 4. Pingback: Taklampe i bomull; slik lager du den selv! |

 5. Pingback: Gå bananas, lag din egen ananas! |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.