Balkonghage Del 1: Tomater

Jeg har fått helt dilla på alt som har med blomster og planter å gjøre. Som førstegangs-balkongeier utnytter jeg uteplassen maksimalt, og elsker å henge der ute i timesvis. Spesielt gira blir jeg over dyrking av spiselige ting! Det er en utrolig kul opplevelse å ta frø fra middagstallerkenen, putte dem i jord og se dem spire og vokse opp til nye planter. Merkelig at man skal få slike aha-opplevelser som 26-åring; at man faktisk kan dyrke sin egen mat, for frem til nå har all mat kommet fra butikken.

Balkongen vår er på 8 kvm, den er sørvendt og overbygget. Det fungerer greit for plantene, spesielt etter å ha ommøblert dem rundt og rundt så alle skal få så mye sol som mulig.

DSC_0516

Jeg har to typer tomatplanter. Den ene er «Bifftomat» som jeg kjøpte ferdige frø til, og den andre er «Cherrytomater» med frø fra tomater kjøpt på butikken.

Jeg sådde frøene tidlig i april, men det kunne nok vært gjort ennå tidligere. Det er viktig at de får stå inne i et lyst vindu frem til de er store nok, og det er blitt varmt nok, til at de kan settes ut. Man trenger ikke kjøpe dyre såsett og mikrodrivhus, det holder i massevis med plastesker med lokk fra druer, sopp eller cherrytomater. Pass på at du lager noen hull i bunnen og lokket slik at det kommer oksygen til. Det viktigste er at du holder jorden fuktig mens frøene spirer.

DSC_0546

Etter noen dager eller en ukes tid kommer de første bittesmå spirene opp.

DSC_0563I løpet av den neste tiden skal plantene ha mye sol, nok vann, næringsrik jord og gradvis større potter. Du kan se at plantene er klare for ompotting når du kan skimte røttene i luftehullet under potten.

Jeg eksperimenterte med å sette ut noen planter i minidrivhuset jeg har på balkongen. Plantene til høyre på bildet over kom ut først, og fikk nok kanskje oppleve noen kalde netter, mens de til venstre fikk stå lengre inne i stuevinduet. Man kan se at de som kom ut for tidlig har stoppet opp i veksten, men de har klart seg like godt i ettertid. Så får tiden vise om det kommer frukt på dem.

Minidrivhus kan forresten kjøpes grisebillig på Jula.

I slutten av mai plantene slik ut:

Jeg har lest at tomatplantene bør stå lunt og varmt, slik at tomatene rekker å modnes innen sesongen er over. De fikk derfor ta over hele det lille drivhuset, og kastet de andre plantene ut i den harde virkeligheten. Tomatene skal visst ha ca 10 liter jord til hver plante, men på en liten balkong, og med 8 planter blir det litt mye. Krysser derfor fingrene for at de klarer seg godt i litt mindre jord, så lenge jeg er påpasselig med vanning og gjødslingen.

Jeg kledde en gammel trekasse med dobbelt lag med fiberduk, la et lag med leca, og fylte opp med jord. Denne kassen får stå i bunnen av drivhuset, og så har jeg tatt bort alle hyllene slik at tomatene får masse plass.

Tomatene skal ha noe å støtte seg til. De er vel egentlig planter som liker å slynge seg langs bakken, men det er jo litt upraktisk på min trange balkong. Jeg festet tråder til en stang øverst i drivhuset, og stiftet dem fast i trekassen. Hver plante får sin tråd, og når de vokser snurrer jeg dem bare forsiktig rundt tråden.

Nå har plantene blitt så store at det har begynt å komme blomsterknopper på dem!

De nye grenene som kommer ut mellom stammen og en gren (se bildet under) skal fjernes, da slipper planten å bruke energi på masse grener, og bruker heller energien på å lage tomater.

Jeg er kjempespent på hvordan plantene klarer seg videre, og fortsettelse får følge i løpet av sommeren når det har kommet noen saftige tomater.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.