Bygg en utesofa; Slik gjør du det!

Inspirert av det utrolig fine været vi har hatt på vestlandet i vår gikk vi i gang med å fikse opp på balkongen. Det er første gang jeg har min egen balkong og uteplass, og jeg vil derfor prøve å gjøre maksimalt ut av den. Den er ikke så stor, men målet er å få plass til et sted å sitte (les: ligge flatt ut i solen med en bok og et glass vin), et sted å grille, og masse masse planter.

Balkong 3

Prisen på utemøbler er avskrekkende på et skralt studentbudsjett, så da går det som det vanligvis går; jeg lager det selv! Her følger en beskrivelse på hvordan man bygger en enkel og grei utesofa med madrass og puter.

Hva trenger du?

Terrassebord, lekter (vi brukte tynnere lekter til selve rammen og tykkere til bena), lange skruer, skrumaskin, sag, tommestokk, madrass, puter , stoff til madrass i vannavstøtende matriale, stoff til putene og symaskin. Eventuelt også plastkasser som passer under sofaen.

Pris:

– Rundt 300 kr for trematriale. Let etter tilbud hos trevarehandlerne, de har ofte billig materialer.
– 400 kr for 2 skumgummimadrasser i str 200×75
– 60 kr for puter (kjempebillige puter til 9 kr/stk på soveputeavdelingen på Ikea)
– 200 kr i stoff. Vi kjøpte kvalitetsstoff til madrassen på Stoff og stil, og billige fargerike stoff til putene på Ikea.
– Pluss det du trenger av skruer.

Tid:

Veldig lite tid (kanskje 2 timer) på å bygge selve konstruksjonen, og litt mer tid på å sy trekk til madrassene og putene. Hvis man vil spare tid (og ikke penger) så er det mange fine ferdiglagde utemadrasser tilgjengelig.

Slik gjør du det; steg for steg:

1) Mål opp og lag en plan


Vi ville ha en sofa på 2 meter den ene veien og 1,75 m den andre. Dybden på setet ble 75 cm og høyden totalt 50 cm, med plass til store plastkasser på hjul under.

Det er en høy sofa, og hvis man heller vil gå for loungefølelsen og beholde bena plantet trygt på gulvet bør man satse på en høyde rundt 20-30 cm. Det var viktig for oss med oppbevaringen under sofaen, og at vi kom litt opp i høyden, slik at vi ikke havner i skyggen fra rekkverket. Smaksak det der.

I følge planen over trenger man: 2 lekter på 2 m, 2 lekter på 1 m, 5 korte lekter på 69 cm (OBS! Det står faktisk 4, men vi måtte ha 5 for å ha noe å legge terrassebordene på) (OBS2! 69 cm er fordi lektene er 3 cm tykke og da blir dybden på setet totalt 75 cm) og 9 eller 10 ben på 50 cm (eller ønsket høyde).

2) Sag matrialene i ønsket lengde

Av praktiske grunner kunne vi ikke få med oss 5 meter lange terrassebord hjem fra butikken. Heldigvis fikk vi låne sag der, og kom dermed hjem med plankene ferdig saget. Nesten som å kjøpe flatpakke det, og kjempefint å slippe masse sagmugg i stuen. Lektene måtte vi sage til på stedet.

3) Legg ut rammen og sjekk at alt er som det skal

4) Skru sammen i alle hjørnene

Bruk lange skruer og pass på at du etterlater litt plass til skruene som skal feste bena etterpå.

5) Fest på bena

Snu hele rammen opp-ned (dersom det er mulig) og skru fast bena i hjørnene (se arbeidstegningen). Det er lurt å skru inn fra to sider slik at ikke bena ikke kan vris og rikkes.

6) Snu sofaen tilbake og skru på terrassebordene

7) Test og hvil!

8) Mål opp og skjær til madrassen.

Vi hadde en madrass på 200×75 cm som passet perfekt til langsiden av sofaen, og en madrass del som ble på 100×75 cm.

9) Sy til madrasstrekket

Jeg har desverre ingen bilder fra når jeg gjorde dette, men kan fortelle at tykt vannavisende stoff er litt tungt å jobbe med, så smør deg med tålmodighet. Du kan sjekke ut dette innlegget hvis du trenger guide til syingen. Et lite tips er å feste en borrelås der hvor de to putedelene møtes slik at de ikke sklir fra hverandre. Gjør i såfall dette før du har sydd madrassen fast inne i trekket slik at du kan bruke symaskin, håndsøm er ikke å anbefale her (auauau!).

10) Sy putetrekk

Alle putene får plass i den ene plastkassen under sofaen.

11) Sleng deg nedpå din nye utesofa!

Lykke til og nyt våren!

5 Comments on “Bygg en utesofa; Slik gjør du det!

  1. Hei,
    Dette ble skikkelig fint! Husker du prisen for materiale? Vi leker med tanken om å bygge selv, men er usikker på om vi har like bra håndlag som deg.

  2. Hei! Jeg tenker å prøve å bygge en slik utesofa. Men hvor mange og lange terrassebord må man ha? Jeg skal ha 75 cm dybde slik som dere, men 45 cm høyde og sofaen skal være 2 m lang begge veier.

    • Hei! Beklager sent svar. Tror du bare må regne det sammen selv (200×75?), eller be om hjelp der du handler materialer. Lykke til!

  3. Hei, hvor kjøpte du skumgummimadrass?dokke er kjempeflinke! Dette ble så utrolig fint. Håper å få høre fra deg.

    • Hei. Så hyggelig! Det begynner å bli noen år siden. Men tror jeg kjøpte madrassene på Jysk. Masse lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.