Trekk om en gammel stol!

DSC_0179_Fotor_Collage

Det er fort gjort å friske opp og modernisere gamle loppefunn, enten med maling eller nye tekstiler.

Lenestolen min fant jeg på et dødsbosalg en stund tilbake, og nå var tiden inne for å fornye den med nytt trekk. Det er ganske lett å trekke om slike stoler, man demonterer dem, kopierer det gamle trekket, og prøver å sette dem sammen igjen. Under følger en mer detaljert beskrivelse av hvordan jeg trakk om min stol og hvordan du kan gjøre det samme.

Hva trenger du?

– En gammel stol som trenger fornyelse.

– Møbeltekstil. Kjøp tykt materiale som tåler slitasje, og husk å kjøpe nok meter.

– Stiftemaskin og stifter.

– Buet møbelnål (kan fåes på Panduro Hobby), og sterk tråd.

– Verktøy til å demontere stolen og fjerne møbelstifter.

Pris:

Det koster det møbeltekstilet koster, som er alt fra 50 kr per meter og oppover.

Tid: 

Regn med omtrent en dags arbeid, selvfølgelig avhengig av hvor komplisert stolen din er.

Slik gjør du det:

1) Rengjør stolen grundig.

Det kan komme mye gammel drit ut av en stol fra femti-sekstitallet… Ha støvsugeren tilgjengelig når du begynner å fjerne det gamle trekket også!

2) Ta av armlener og ben.

Dersom det er mulig.

3) Løsne det gamle trekket.

Bruk for eksempel et stemjern til å fjerne møbelstiftene. Ikke klipp opp eller ødelegg det gamle stoffet, du trenger det til å måle opp det nye stoffet senere. Det kan også være lurt å ta noen bilder av hvordan det gamle trekket var festet for å få det nye likt, samt å huske hvordan stolen skal monteres sammen igjen.

DSC_0186

DSC_0193

DSC_0195Ryggen var polstret med skumgummi, ullfiber, halm og strie. Man kan jo skifte ut polsteret i både rygg og sete dersom det er slitt, eller ødelagt, men i mitt tilfelle så det forsatt bra ut så jeg lot det være.

DSC_0198

4) Ta av ryggplaten på stolen.

Dette trenger du bare å gjøre dersom stolen din krever det for å få løsnet stoffet ordentlig.

DSC_0202

5) Bruk de gamle stoffdelene som mal når du klipper ut nytt trekk.

DSC_0209

6) Trekk stolen med det nye stoffet.

Trekk stolen på samme måte som det gamle stoffet var trukket. Bruk stiftemaskin der det er mulig, i mitt tilfelle til forstykket på ryggen og til setet.

DSC_0213

Legg stoffdelen på plass på setet og snu setet opp ned. Stift så fast stoffet på undersiden: sett en stift midt på hver av de fire sidene og arbeid deg ut mot hvert hjørne

DSC_0215

DSC_02017) Sy trekket der det er nødvendig.

På noen stoler trenger man bare å bruke stifter, men på min lenestol måtte jeg håndsy stoffet til baksiden av ryggen. Forsiden av ryggen er stiftet fast i ryggplaten og så kan man sy fast bakstykket i forstykket. Da er det kjekt med en buet møbelnål, som gjør det lettere å komme ordentlig til.

DSC_0183

8) Monter på armlener og ben. Og så er man ferdig!

DSC_0199

DSC_0205

15 Comments on “Trekk om en gammel stol!

 1. Hei, kjempekoselig blogg! Holder på å planlegger litt omtrekk av gamle møbler selv. så kjempekjekt å se litt prosjektbilder! Men det rutete stoffet på stolen, hvor er det fra? var kjempefint!

 2. Hei!
  Jeg tenker å trekke om en nokså lik stol som dette, men jeg skjønner ikke hvordan jeg skal få løsnet ryggen. Hvordan gjorde du det?

  • Hei. Ryggen på min stol er en plate som er festet med møbelstifter langs setet. Vanskelig å si hvordan du skal gjøre det med din uten å vite hvordan den er bygget opp, men prøv å demontere den forsiktig. Alternativt kan du beholde ryggen på og trekke stoffet rundt ryggen. Lykke til:)

   • Den ser helt lik ut som din på bildet. Men spikrene sitter så godt at jeg vet ikke hvordan jeg skal få dem ut. Men takk for svar, jeg får prøve så godt jeg kan!:-)

 3. Så flott og flink du er. Jeg har kjøpt noen gamle møblerjeg ønsker og stelle opp. Hvor kjøper du stoff. Og bua nåler.
  Takk for at du la dette ut.

  • Hei. Takk for det. Jeg syns de har masse fine tekstiler på stoff og stil, men avhengig av hvor du bor, så finnes det nok en god stoffbutikk i nærheten. Jeg fant de buede nålene på Panduro hobby. Lykke til!

 4. Hva bruker du dersom det er behov for å trekke om polstringen på setet? Bare skumplast, eller noe annet?

  • Hei. Jeg tror både vatt eller skumgummi vil egne seg godt som ny polstring.

 5. Jeg skulle så gjerne bite hva de krokene som holder fjærene sammen heter. Gjerne tips om hvor sånne kan kjøles.
  Mvh Tone

 6. Hei!
  Jeg har to stoler jeg har veldig lyst til å trekke om, men som jeg ikke helt vet om lar seg gjøre. Jeg ser du har lykkes i å få til «buen» i stolryggen: altså at stoffet følger ryggen. Hvordan har du fått til dette? Har du limt?
  Stolryggene på mine stoler er også buet, men kan ikke se helt hvordan man får det nye stoffet til å følge ryggen, og ikke bare stå ut og danne en flate som trykkes inn når man setter seg.

 7. Hei. Kan du anbefale en stifte/krampepistol som er kraftig nok og som er elektrisk – batteri eller ledning. Slik at jeg slipper å kjøpe en kompressor mm.

  • Hei! Har egentlig ingen gode råd her. Har brukt manuell stiftemaskin selv på stolene, frister å skaffe en elektrisk 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.