Olje gulv selv; slik gjør man det

Her er en enkel beskrivelse av hvordan man oljer nyslipte tregulv, da spesielt tilpasset gulv som er gamle, og som har store sprekker mellom hvert bord.

Olje gulv8

Kjøp av etterbehandling:

Vi kom frem til at gulvolje av typen Hvit var det beste for oss. Fordelen med olje er at man får en «ekte», matt og deilig overflate, og med hvitpigment i holder det nyslipte gulvet seg lyst og fint lenge. Med olje kan man også lettere «reparere» gulvet med fuktighet hvis det skulle komme riper eller hakk. Bakdelen er at man må etterolje etter 2 år, men det gjøres som en slags gulvvask, med en spesialolje, så virket ikke som det helt store tiltaket. Alternativet ville være å enten lute eller beise gulvet lyst først, og så lakke etterpå. Da ville vi nok fått et litt mer slitesterkt gulv, men det ville vært dobbel jobb og lakken har sine ulemper den også.

Vi kjøpte først et spann med 3 liter olje, i god tro om at dette skulle holde til hvertfall 50 m2. Men måtte selvfølgelig tilbake etter en dag og handle inn et spann til; uerfaren raushet med oljen, store sprekker og gammelt gulv vil tilsi at man fint kan regne dobbelt så mye olje ved vårt gulv, enn ved for eksempel nyslipt parkett.

Pris og utstyr: 

850 kr pr spann med 3 liter Trestjerner Gulvolje Hvit. Vi brukte akkurat 2 spann, så gildet kostet oss 1700 kr.

Det kan også være lurt å skaffe seg engangshansker. Man har litt tid mellom oljingen av hvert felt, så det var veldig greit med engangshansker som kan tas av og kastes når man skulle gjøre noe annet i mellomtiden. Oljen er veldig klissete.

Kjøp inn noen ruller med Torky-papir eventuelt klipp opp mange bomullskluter av gamle tskjorter/laken.

Ellers trenger man malingsrull, rullebrett, pensel og skrubbeklut/svamp. Eventuelt også forlengerstang.

Tid:

2-3 dager på 60 m2 for en person.

1. Vask og rens av gulvet.

Som nevnt i innlegget om gulvsliping, så må man vaske og rense gulvet godt før man setter i gang med oljingen. Man kan bruke Gulvrens kjøpt på malebutikk, eller bare utvannet salmiakk, poenget er å fjerne fett, smuss og støv. En skikkelig runde med skum og det hele, og en runde med rent vann for å skylle så ut til å holde i mitt tilfelle. Viktig at gulvet får tørke helt opp før man setter i gang, gjerne over natten. Hvis du akkurat har slipt gulvet kan jeg anbefale å sjekke om det ligger kilovis med slipestøv opp etter vegger, på dørstokker over vinduer eller andre kroker, og fjerne dette.

2. Start i kantene

Så begynner moroa! Man må starte i kantene og hjørnene med pensel. Planlegg hvordan og hvor du bør starte oljingen for å unngå å måtte krysse over gulvet før oljen har tørket. Logisk er kanskje å starte lengst unna døren slik at du jobber deg ut av rommet.Ta bare noen få bord av gangen, slik at man klarer å rekke over alt med armen for å gnikke, gnukke og tørke av etterpå. Med vårt gulv var det aldri aktuelt å «overføre overflødig olje med nal til neste felt» slik det står i bruksanvisningen, fordi all oljen havnet i sprekkene eller ble trukket opp i gulvet.

Olje gulv 1Begynn i hjørnene og langs kanten av gulvet. 

3. Rull ut oljen

Når kantene er penslet kan man rulle ut olje langs bordene fra vegg til vegg. Ikke få panikk over at det ser ut som at man maler gulvet helt hvitt, det trekker seg inn i gulvet og man tørker av alt etterpå. Det skal være vått og glinsende, men på vårt type gulv blir det ikke som på bruksanvisningsbildene, der man heller ut olje og smører det utover, jeg rullet ut oljen og det går greit å være litt gniten.

Jeg fant ut at med våre smale gulvbord var det bra med 7-8 bord for hvert felt, da går det ganske raskt, men man rekker fint over. Har du lange armer klarer du fler. Rull det ut, og flekk over de stedene det blir tørt. Så skal oljen ligge å godgjøre seg i 5-15 min. Man kommer etterhvert inn i en fin rytme, og jeg kikket aldri så nøye på klokken underveis.

Bruk rull til å påføre oljen.

Det går lettere hvis man bruker forlengerstang og rull. 

Oljen får ligge våt og blank i 10-15 minutter. 

Ubehandlet til venstre, våt olje i midten og ferdig tørket til høyre.

4. Gnikke og gnukke inn oljen

Når oljen har fått trekke litt inn, er det tid for å massere tregulvene dine skikkelig. Bruk en svamp eller klut til å gnikke inn oljen slik at du skaper litt varme. Du trenger ikke overdrive og holde på så lenge, men det viktig å gnikke litt for at oljen skal komme til over alt og trekke skikkelig ned i bordene. Varmen skal visst gjøre slik at oljen herder bedre og man dermed får bedre beskyttelse av gulvet.

Gulvmassasje.

Et lite tips dersom man vil være ekstra gniten med oljen (den er jo tross alt ganske dyr), er å bruke oljen som setter seg på kluten/svampen og overføre dette enten til neste felt med 1.strøk, eller å bruke oljen til 2.strøk dersom man har et gulv som har fått tørke i 12 timer. Så løper man frem og tilbake mellom de to gulvene og sliter seg litt ut.

5. Tørke av 

Når du har gnikket og gnukket litt, og føler at det holder, så skal all overflødig olje fjernes, det skal være helt tørt på gulvet når du er ferdig. I bruksanvisningen står det at man skal bruke nal til å overføre oljen til neste felt før man tørker av med en ren klut, men det funket dårlig på vårt gulv med alle sprekkene. Jeg brukte holdbart kjøkkenpapir, av typen torky eller lignende, som ikke loer eller løses opp. Dette papiret var helt supert, det er billig, lett tilgjengelig og har god oppsugningsevne, sammenlignet med å bruke bomullskluter som er det vanlige. Sørg for at det ikke er skjolder i oljen når du er ferdig, tørk av jevnt.

Uansett hva du bruker til å tørke opp oljen er det viktig at du passer på disse klutene etterpå, de er av en eller annen kjemisk grunn selvantennelige!! Det beste er å brenne dem opp, alternativet er å legge dem i en pose eller bøtte med vann, men hvertfall ikke putte dem i en lukket pose og slenge dem i søpla.

Tørk vekk overflødig olje.

6. Gjenta prosessen

Når du er ferdig med å tørke av et felt er det bare å gå i gang med neste. Begynn med å pensle langs kantene og rull i vei.

Nå du kommer til enden av rommet må du stoppe før du når veggen og jobbe små felt, langs bordene, slik at du får tørket opp hvert felt langs veggen uten å måtte trå på det olja gulvet.

Når du nesten når veggen må du olje små felt av gangen.

7. Nyt at gulvet har fått sitt første strøk i 12 timer.

Når du er ferdig med hele gulvet, skal gulvet få tørke i minst 12 timer før du enten skal gjenta de tidligere stegene for et 2. strøk (økt slitestyrke og hvithetsgrad) eller bare polere over dersom du mener det første strøket er nok. Gulvene våre fikk mye mer enn 12 timers tørketid og det gikk helt fint.

Stuegulvet: ferdig med 1.strøk.

8. Etterpolering/2.strøk

Vi så ikke noe behov for å gå over med et annet strøk. Men det er viktig å polere over gulvene med en liten mengde olje, igjen for å skape varme som gir bedre herding, og også for å jevne over skjolder og mette gulvet fullstendig.

Man bruker bare en liten stripe olje på hver bord og gnikker og gnukker til man kjenner krampen tar en.

Legg på en liten mengde olje til etterpolering. 

Å etterpolere for hånd med en klut ble litt av en muskulær og mental øvelse. Det er rett og slett for slitsomt å gjøre det på 60 m2. Heldigvis hadde vi tilgang på en superduper poleringsmaskin, egentlig tiltenkt polering av nyvasket bil, men den passet perfekt til vårt formål! For en lettelse det var! Man kan også leie poleringsmaskin, og det er nok verdt pengene…

Upolert til venstre og ferdig etterpolert til høyre.

Jeg er kjempefornøyd med resultatet på gulvet, det er blitt lyst og jevnt, og det er deilig å gå på. Jeg gleder meg veldig til vi er ferdig med å male veggene og sette på listene slik at jeg får sett det ferdige resultatet.

Masse lykke til!

21 Comments on “Olje gulv selv; slik gjør man det

 1. Hvordan har dette holdt seg? VI lurer på å gjøre det samme selv. Blir det skjolder etter vannsøl/gulvvask og slikt?

  • Jeg synes det har holdt seg veldig godt, det er fortsatt lyst og fint. Man får ikke skjolder av gulvvask, men hvis vann eller søl blir liggende over tid kan det bli et merke. Hat vært lett å vaske bort det meste. Lykke til med deres gulv!

 2. Pingback: Slipe gulv selv; slik gjør man det |

 3. Hei, husker du hvor lang tid det tok før gulvet tørket etter vask? Har det holdt med kun ett lag med olje? Er gulvet glatt?

  • Hei! Jeg tror jeg lot gulvet tørke over natten og begynte å olje på morgenen etter. Jeg brukte ett strøk olje, pluss et etterpoleringsstrøk med bare litt olje. Det har holdt godt på våre gulv. Det er lett å vaske av flekker ol. Om gulvet blir glatt avhenger mest av hvordan man har slipt det, hvis man avslutter slipingen med fint papir så blir det helt glatt. Oljen trekker inn i treet og gir ikke noe glatt lag over gulvet. Men oljen tørker helt og herder, så det blir ikke klissete hvis det var det du lurte på…

   • Takk for svar 🙂 vi har ett originalgulv som hadde noen sykt glatte partier, så ille at man skle og datt… Skjønner ikke hva det kommer av og var usikker på om det var overskuddsolje eller overpolinger (hvis det går an) eller noe annet festlig.

    Nå er uansett gulvet slipt, beiset og lakket, med god hjelp av ditt innlegg 🙂 og forhåpentligvis uten ekstremt glatte partier..

 4. Takk for en super og avskrekkende guide for oss førstegangsoljere! Dette var kjempenyttig!

  Jeg lurte på: Kunne du brukt poleringsmaskinen til å «gnukke oljen» inn også?

  • Hei! Så bra at innlegget var nyttig for deg. Du kan helt sikkert bruke poleringsmaskinen til å gni inn oljen også, men hvis du har mye olje på gulvet kan det kanskje komme til å sprute litt… Lykke til, og håper gulvet ditt blir flott!

 5. Hei, så flott resultatet ble! Er dette furu eller gran? Vi har likt tregulv tror jeg, men er usikker på hvilken tresort vi har

 6. Hei. Hvilket merke var det på oljen? Navn og nummer? Og handlet dere på Coop OBS?

  • Hei. Vi brukte TreSjerner Gulvolje i hvit. Den kan blandes i akkurat den fargen du ønsker deg, men vi brukte bare helt hvit. Vi handlet på «Maling i Bergen» på storsenteret, men de har den over alt. Lykke til!

 7. Hei og takk for et flott innlegg! Jeg kommer nå nemlig fra en malerforretning og er super frustrert.. Var nok uheldig med tanke på at det er ferie og sommerhjelper rundt omkring men jeg stolte på at dama kunne sitt.. Jeg sitter nå med en 3 liter gulvolje ( trestjerner gulvolje hvit) og 3 liter matt gulv lakk.. Men det skal da strengt tatt ikke være nødvendig med lakken?? Vi har et gulv på 50kvm, hvor på dama i butikken sa det burde holde med et spann (3liter) men for meg virket dette veldig lite? Vi har nyslipt parkett (tror det er furu).. Kan jeg spørre deg hva du tror? Bør jeg reise tilbake og kanskje bytte lakken med et spann til med olje?

  • Hei. Tror man kan lakke over oljet gulv hvis man ønsker et gulv som tåler ekstra mye, men tror det vanligste da er å hvitbeise først og lakke over etterpå, evt bare bruke hvitpigmentert lakk hvis det finnes. Vet og at det finnes helt matt lakk slik at man kan få et lakket gulv som visuelt ligner på oljet. MEN hvis det er oljet gulv du vil ha, så holder det med oljen i seg selv. Vi brukte hvertfall to 3liters spann på vårt gulv som jeg tror er på ca 60m2, men det gikk veldig mye ekstra pga store glipper mellom bordene. Hvis dere har parkett som er helt tett i glippene kommer du til å bruke mye mindre. Det er snart tre år siden vi oljet vårt gulv og jeg syns det holder seg lyst og fint, og det er fortsatt lett å tørke av flekker og slikt. Ønsker deg masse lykke til!

   • Tusen takk for svar! Da var det bare jobben som gjenstår ???

 8. Bra jobba. Vi har et liknende gulv som det dere har slipt og oljet. Som på vårt gulv ser jeg det er sprekker mellom granbordene. Diskuterte dere å få dem bort? Ofte er de jo mørke og pga skitt som har lagt seg i. Vårt gulv ble nok også lagt før gulvbordene var så tørre som de burde, slik at sprekkene ble ganske tydelige av tørkekrymping årene etter.
  Jeg mener jeg at det finnes en slags latexsparkel eller liknende som en kan smøre ned i sprekkene etter pussing og rensing av sprekker. I alle fall skal vi spørre fagfolk om det. Det kan bli vel mye arbeid å gjøre alt dette selv. Det kan hende vi tar den lette veien og legger laminat over alt. Men vi tenker på saken.

 9. Hei! Vi oljet gulvet for noen uker siden i naturell brun. I dag merket jeg at det hadde kommet en ripe i gulvet, så jeg pusser den vekk med sandpapir og tørket over. Der jeg hadde pusset ble det så klart lysere, så jeg la litt olje fra restene da vi oljet og trodde det skulle tas opp i gulvet… men det gjorde det ikke. Nå har jeg en lys pusset flekk på gulvet og Google klarer ikke å gi meg noen svar. Siden det var din guide jeg brukte og den er litt gammel krysser jeg fingrene for at du kanskje vet noe om dette…! Hjelp! Jeg er i panikk og angrer at jeg prøvde meg på reparasjoner 🙁

 10. Hei. Super beskrivelse du har laget. Jeg fulgte den og resultatet er STRÅLENDE 🙂

 11. Et spørsmål: Skal oljen som brukes til etterpolering også tørke litt, eller la dere bare en stripe olje som så ble «massert» inn i gulvet med en gang?

  • Den trenger ikke tørke, bare masser inn et tynt lag og tørk av overflødig olje etter noen minutter!

 12. Hei. Bør det være en viss tørketid etter at det er polert? Eller kan vi flytte inn møbler igjen og bruke det like etterpå?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.