Balkonghage Del 3: Sukkererter og bønnevikke

Bønner er fulle av fiber, protein og vitaminer. Bønnevikke (også kalt bondebønner, hestebønner, fababønner og favabønner!) kan visst også gjøre en mer lykkelig, ettersom de inneholder en aminosyre som kalles L-dopa, som fører til frigjøring av dopamin i hjernen. I tillegg kan disse bønnene styrke immunforsvaret ved høyt nivå av ulike vitaminer og mineraler. Les mer om fordelene med bønnevikke her.

Sukkererter tilhører også bønnefamilien og er aller best når belgene er unge og sprø, før ertene har begynt å svelle. Sukkererter inneholder mye kostfiber, vitamin C og folat.

Sunne greier dette her altså!

Jeg sådde sukkererter og bønner sammen i en stor potte når frosten hadde gitt seg. Frøene legges rett i jorden ute, de trenger ikke forsås inne. Jeg begynte å så i begynnelsen av april og to-tre uker så det slik ut.

Både sukkererter og bønner er planter som trenger noe å klatre på. Sånn sett var det kanskje ikke så lurt å plante disse sortene sammen i en potte, man utnytter plassen bedre dersom man kombinerer sorter som vokser i ulik høyde/bredde. Men den erfaringen får jeg ta med meg til neste år.

Disse plantene trenger også utrolig mye vann. På varme dager har jeg måtte vanne flere ganger om dagen. Det er nok lurt å ha jord som holder godt på vannet, en stor potte fremfor flere små og et jorddekke enten av andre planter eller for eksempel av fuktige aviser.

Når spirene først har begynt å dukke opp går det utrolig raskt! I slutten av mai begynte plantene virkelig å klatre. Sukkerertplantene ble godt over 2 meter lange i løpet av sommeren, og de trenger mye støtte.

DSC_0509

Sukkerertene har tynne stengler og mange små «armer» som griper etter noe å klatre i. Bønnevikke har ikke slike armer, men de har veldig sterke stengler slik at de står ganske godt med litt støtte.

DSC_0546

 

I midten av juni kom det vakre blomster og deretter belger!

IMG_0781Sukkererter

Når vi kom tilbake fra ferie i slutten av juli kunne vi høste både erter og bønner.

Sukkerertene kan godt spises helt rå, med både erter og belg, mens bønnene må tilberedes noe. Bønnene må tas ut av den tykke belgen og kokes lett i saltet vann, kjøl de raskt ned etter oppkok. Noen velger å fjerne det hvite «skinnet» utenpå bønnene, mens andre spiser dem. Man kan for eksempel bruke bønnevikke i salater, supper eller gryter, eller man kan mose dem og bruke dem til hummus og falafel.

IMG_0892Sukkererter

DSC_0633Bønnevikke

Her er salat med bønnevikke, sukkererter og plukksalat rett fra balkongen (pluss tomat og feta). Deilig kortreist!

DSC_0636

2 Comments on “Balkonghage Del 3: Sukkererter og bønnevikke

  1. Hei

    Kom over bloggen din etter å ha sådd noen frø og ble bitt av basillen. Drømmer nå om en egen balkonghage, og ble inspirert av din fine. Lurte på hvor du har kjøpt de fine spannene du har sådd gulrøtter og sukkererter i.

    • Tusen takk for det! Hvis jeg ikke husker helt feil fant jeg dem på Ikea. Drill noen hull nederst på siden for drenering:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.