Dip-dye pinnestoler, slik gjør du det selv!

Jeg har en kjempegøy nyhet å fortelle! Jeg har fått lov til å være med og bidra i Bergens Tidenes interiør- og boligmagasin bonansa.no, og skal skrive innlegg for dem en gang i blant fremover. Det første innlegget ligger allerede ute her og er av de nyoppussede pinnestolene mine. Under finner du det samme innlegget (med noen flere bilder).

Alle ferdig Jeg har visst blitt en sånn type som samler på stoler. Mange stoler. Gjerne gamle, skitne stoler med et langt liv bak seg. Jeg var ikke klar over at jeg hadde denne samlemanien før nå nylig, da jeg fikk beskjed om at boden faktisk var blitt full! Så det var på tide å begynne å gjøre noe med disse prosjektene som har ligget og ventet nede i boden på å få et nytt og mer fargerikt liv. Fort gjort det!

Vi er midt i loppesesongen, og gamle pinnestoler bør være relativt enkelt å få tak i. Jeg har selv fire pinnestoler som var helt like. To kjøpt på bruktbutikk, og to fikk jeg lov til å rappe fra den lokale matbutikken når de pusset opp. Nå har alle fire fått seg en oppgradering. Fra skitten og lakkert tre, til malt og fargerik.

FØRFør

Tid:

Regn med 30 minutter per strøk per stol. Jeg brukte 3 strøk. I tillegg må stolene vaskes og pusses og eventuelt sparkles, noe som tar ca 30 minutter på hver. Totalt: 2-4 timer per stol, pluss tørketid.

Hva trenger du?

 • Stol
 • Maling:
  • Grunning for det type underlag som stolen din er i. Er stolen i ubehandlet tre bør det være en sperregrunning med kvistlakk for å hindre misfarging og gule kvistmerker.
  • Topplag i grunnfargen. For eksempel hvit interiørmaling.
  • Dekorfarge. For eksempel små tuber med kunstmaling.
  • Eventuelt: Klarlakk for bedre beskyttelse.
 • (Alternativ: Bruk spraylakk: grunning/primer, farge og overlakk/klarlakk.)
 • Verktøy/utstyr:
  • Sandpapir (Grov: 80-120, middels grov: 120-180 og fin 220-400)
  • Vaskeutstyr: Microfiberklut, husvask/salmiakk.
  • Pensel/rulle.
  • Maskeringsteip.

Slik gjør du det, steg for steg:

For at resultatet skal bli bra, er grunnarbeidet viktig. Jo mer tid og innsats du legger i dette, jo bedre blir resultatet. Hvis du derimot ikke er så nøye på at stolen skal bli helt perfekt, så kan du selvfølgelig sløyfe pirkingen, og spare mye tid!

1) Vaske. Begynn med å vaske stolen grundig, slik at alt gammelt smuss og støv fjernes. Bruk gjerne husvask eller salmiakk.

2) Pusse. Skrap eventuelt av gammel maling, og slip vekk gammel lakk. Gå over med sandpapir på hele stolen for å få en glatt overflate. Begynn med det grove papiret (lavere tall = grovere papir) og avslutt med det fine. Vask av alt støv etter pussingen. Sørg for at stolen er helt tørr når du begynner med malingen.

Pusse

Pusse2Stolen til venstre er ferdig pusset, og den til høyre er ikke pusset. 

3) TeipeDersom du ønsker å la noen felt forbli umalte, slik som bena på den ene stolen min, må du bruke maskeringsteip til å beskytte de områdene som ikke skal males. Mål opp fra gulvet hvilken høyde teipen skal sitte og prøv å få den vannrett rundt bena, og i lik høyde på alle bena. Vater kan være greit, for ikke å snakke om laservater for den som har det tilgjengelig!

Måle

Tynn teipTips! Det er lettere å få til en fin kant dersom teipen er tynn og fleksibel (klipp av en del av teipen på langs).

4) Grunning. Så kan du endelig begynne å male! Begynn med ett strøk med grunning. (Alternativ: spray stolen med primer/grunningsspray.) 

Tips! Skru inn skruer under bena på stolen før du maler, for å komme lettere til, og slippe at stolen tørker fast i underlaget.

Grunne

DSC_0023

Male trehvit

5) Sparkle. Etter et strøk med grunning ser du om det er behov for sparkel. Dersom det er det, legg et lag med sparkel over skader og ujevnheter, og puss ned når det er tørt, slik at underlaget nå blir helt jevnt. Gjør dette i flere omganger til du er fornøyd med resultatet. Kost og tørk vekk alt støv.

6) Male toppstrøk. Det er nødvendig med minst to toppstrøk. (Alternativ: spray stolen i ønsket sprayfarge, i så mange lag som nødvendig. Det er bedre med flere tynne lag, så unngår du at spraymalingen renner og danner stygge dråper.)

MellompussingTips! For ekstra jevn overflate kan du pusse med fint sandpapir mellom strøkene.

7) Dip-dye. Når grunnfargen er på plass og tørr kan du eksperimentere med dekorfargene. Bland gjerne dine egne favorittfarger! 

DSC_0054

DSC_0039Profesjonell fargekonsulent @tacosmojitopurritos

”Dip dye” teknikken går ut på at man skal gi en illusjon av at stolene er blitt dyppet i maling. Bruk maskeringsteip til å markere kant mellom grunnfarge og dekorfarge. Igjen: det kan være greit med et vater for å få ”sokkene” like på alle bena og at kanten blir helt vannrett (se punkt 3).

DSC_0042

KollageDet er mange ulike måter å variere dekorfargen på.

8) Lakk. Dersom du ønsker ekstra holdbarhet og beskyttelse kan du spraye stolen med klarlakk tilslutt.

Lykke til!

Under bordet

Spisestue

5 Comments on “Dip-dye pinnestoler, slik gjør du det selv!

 1. Hei, lurer på om du har noen tips når man skal male pinnene? eller i mitt tilfelle rundstokk i trapperekkverket. Syntes det er kjempe vanskelig å få det fint, jeg kan ikke demontere det for å male det så må sitte litt krunglete til i trappen. Hvilken pensel bør jeg bruke? Har brukt en skrå pensel på første strøket, men dette var kjempe vanskelig. prøvde å jevne ut litt med liten rulle men hjalp ikke særlig mye… takk for hjelp!

  • Hei! Jeg har dessverre ingen lett løsning på det å male pinner. Jeg brukte bare en vanlig pensel på stolene mine. Men et tips kan være å gå over med en «etterstryker» etter at du har malt et strøk, det er en pensel med fin kost som ikke etterlater striper. Du bør også tørke av dråper hvis malingen renner, skjære av dråper som allerede er tørket og pusse med fint sandpapir mellom strøkene. Også tar det nok litt tid å få det perfekt hvis det er det du sikter mot. Håper det ordner seg!

 2. Pingback: Ikke bli blakk for en krakk! Lag din egen betongkrakk. |

 3. Pingback: Lag deg en hengekøyestol, for svingende! |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.